Thursday, December 02, 2004

Khasiat buah Mengkudu

Khasiat buah Mengkudu

Pengenalan

Buah Mengkudu atau nama saintifiknya ialah Morinda Citrifolia telah digunakan oleh penduduk Polinesia dan kepulauan Carrabien dalam mengubati pelbagai penyakit dan untuk menyihatkan badan. Di Malaysia, pengunaan mengkudu agak terbatas dan dipandang remeh. Kajian secara

Saintifik lebih 40 tahun telah dijalankan oleh Dr. R.M Heineike. Buah mengkudu telah dijadikan dalam bentuk jus untuk memudahkan penggunaannya dan juga untuk menghilangkan rasa busuk. Spesis mengkudu adalah antara spesimen yang banyak tersebar. Antara faktornya ialah sifat daya tahan biji-benihnya yang berupaya terapung untuk tempoh masa yang lama. Pepohon mengkudu boleh mencapai ketinggian sehingga 35 kaki atau 10 meter tinggi dengan bebunga putih. Dengan sifatnya yang istimewa, iaitu berbunga sepanjang tahun, dapat menghasilkan buah yang silih berganti.

Amalan Tradisi

Semenjak dahulu lagi, khasiat mengkudu telah diketahui oleh masyarakat tempatan. Malangnya, kegunaannya terhad kepada ulam dan kerabu walaupun sesetengahnya mengambil bahagian daunnya untuk kegunaan selepas bersalin, atau lebih tepat lagi sebagai awet muda.

Kajian Saintifik

Buah mengkudu mengandungi 12 kandungan penting seperti proxironine, asid kaproid, asid kaprilik, minyak penting, B-D- glucopiranose pentaacetate-2, asperuloside tetra acetate, glucose, Asid ascorbik (vitamin C) dan damnacanthol. Beberapa jenis kandungan ini boleh bertindak sebagai anti-bakteri melawan Escherichia coli, Salmonrlla typhi, Shigella paradysenteriac dan Staphylococcuss aureus. Buah mengkudu boleh memulihkan sistem penghadaman dan ini dapat membantu dalam memulihkan penyakit "hemorrhoidsm", hidung tersumbat dan "cerebral hemorrhage". Ia dapat juga membantu untuk meredakan "embolishsm" dan membantu untuk melancarkan aliran darah yang mugkin disebabkan ketulan-ketulan darah (ketulan darah ini terdapat dalam saluran darah dan mengurangkan perjalanan darah). Mengkudu juga bertindak sebbagai" anti-oxidant" yang sangat baik.

Kandungan yang paling penting dalam buah mengkudu adalah proxeronine. Proxeronine ini akan membentuk Xeronine apabila dimakan dan Xeronine ini boleh membaiki sel-sel yang rosak dan mengaktifkan sel-sel yang lemah. Salah satu unsur penting dalam mengudu ialah Damnacanthol yang boleh bertindak sebagai anti-virus dan anti-tumor yang boleh bertindak keatas beberapa jenis barah paru-paru.

Beberapa kajian klinikal menunujukan mengkudu dapat menolong masalah penyakit buah pinggang yang teruk. Ia juga menunjukkan sifat "anti-inflammatory" yang boleh membantu dalam merawat "arthritis". Dalam percubaan keatas tikus, berat badan, kesuburan sel darah putih dan kekuatan berenang bertambah setelah diberi jus mengkudu.

Secara umunnya, buah mengkudu boleh membantu dalam penyakit dibawah.

Semua penyakit-penyakit yang dicadangkan disini mungkin tidak memberi kesan yang sama:-

Tekanan Darah tinggi

Barah

Penyakit Jantung

Kencing Manis

Masalah Seksual

Lemah badan

Berat badan berlebihan(Kegemukan)

Masalah buah pinggang

Fikiran serabut

Alahan seperti alahan daripada makan udang dan ketam

Arthiritis

Masalah penghadaman

Angin Ahmar

Masalah tidur

Ketagihan merokok

Masalah Penafasan

Kurang Tenaga

Batuk

Cacing

Gout

Asma

Resdong

Gastrik

Tumor

Luka Kecil

Kelimumur

Kebengkakan

Keracunan Makanan



Rujukan

Perry. L.M. "Medical Plants of East and Southest Asia: Attributed Properties and Uses". Cambridge , MA : The MIT Press 1980:352-382

Raj, R. "Screening of indigenous plants for anthelmintic action against Ascaris Lumbaicoides" Ind. Physiol Pharmacol 1975.

Hirazumi, A. "Anticancer activity of Morinda citrifolia against Lewis Lung carcinoma and Rauscher retroviral Leukimia in mice." FASEB Journoul, 1995.

"Dr. Heinicke and the secrets of noni." Health News, Triple R. Publishing.

Singh, Y; Ikahinito, : Folk medicine in Tonga : A study on the use of Herbal medicines for obstetric and gynecological conditions and disorders: Journal of Ethnopharmacology, 1984.

Dr. Neil Solomon, M.D, Ph.D "Island Liquid:The 101 uses of Morinda Citrifolia"

Morton, J.E "The Ocean-going Noni, or indian mulberry (Morinda Citrifolia, Rubiaene) and some of its `colourful' relatives". Economic Botany 1992; 46(3): 241 -256.

Abbott, I. ; Shimazu, C. "the geografic origin of the palnts most commonly used for medicine by Hawaiians." Journal of Ethnopharmacology 1985; 14: 213 - 222.

Dittmar, A. "Morinda citrifolia L,: Use indigenous Samoan medicine." Journal of Herbs, Spices and Medical Plants 1993; 1(3): 77 - 92

Peerzoda., N.; Renaud, S; Ryan P. "Vitamin C and elemental composition of some bush fruits.". journal of plants Nutrition 1990; 13 (7): 787

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home